Czym są owocowe przetwory?

Większość z nas owocowe przetwory przede wszystkim kojarzy z różnego rodzaju sokami, koncentratami i dżemami. Asortyment owocowych przetworów, zwłaszcza tych, które swoim składem dążą do jak wykorzystywania jak najbardziej naturalnych składników, jest jednak o wiele szerszy i postaram się go przybliżyć w poniższym tekście.

Asortyment przetworów owocowych

naturalne przetwory owocoweJeśli chodzi o naturalne przetwory owocowe, w pierwszej kolejności na pewno powinniśmy zaznaczyć, że są to przetwory, w których nie znajdziemy konserwantów, substancji zagęszczających, aromatów, czy też sztucznych barwników. Jeśli będziemy zainteresowani więc, np. konfiturą z truskawek, to w składzie nie znajdziemy sztucznych pektyn zagęszczających, ale pektyny owocowe. Tę samą zależność wyróżnić możemy w przypadku regulatorów kwasowości, których właściwości w przypadku przetworów naturalnych spełniane są zazwyczaj przez kwas cytrynowy. Dzięki tego typu składowi, konfitura jest w stanie dostarczyć nam nie tylko odpowiedniego smaku, ale również witamin, mikro i makroelementów. Oprócz konfitur, wśród przetworów owocowych bazujących na naturze znajdziemy oczywiście soki i syropy, ale oprócz tego koncentraty, zupy, a także marynaty w winnym occie. Wśród produktów ostatniej kategorii bez większego problemu znajdziemy ogórki konserwowe, ale także grzyby i śliwki w occie. Produktów tego typu próżno szukać w popularnych supermarketach.

Ciekawymi produktami, jeśli chodzi o naturalne przetwory, na pewno są również wszelkie dodatki, które chętnie wykorzystujemy w kuchni, bazując na tradycjach staropolskich. Znajdziemy więc przetwory z borówek, a także z żurawiny i marynowany imbir. Wśród produktów naturalnych otrzymamy także chrzan, musztardę i ketchup, bez których nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie wielu dań.